8 Tips till Black Friday

Black Friday har under de senaste åren blivit mer eftertraktat och populärt. För varje år blir produkter slutsålda inom rekordtid så fort det närmar sig Black friday. Det är inte bara antalet produkter som köps under denna prisfest som är imponerande men även priset på produkterna. Alla butiker tävlar om att ha de billigaste varorna i marknaden och därav blir nästintill allt nedsatt under Black Friday.  

Vad är Black Friday? 

Denna dag faller alltid under den fjärde fredagen i November. Därav kommer detta årets prisfest förfalla den i November. Black Friday härstammar från USA där högtiden blev uppfunnen kring 60-talet. Dagen efter Thanksgiving så man skulle hinna med all julhandel. Sen dess har dagen varit förknippad med låga priser och långa köer. Black Friday fick sin popularitet i Sverige först i början av 2010, men för varje år så blir högtiden större och större. 

Black Friday i Sverige

Den stora readagen inträffar på samma dag i Sverige som i USA, fredagen den 29 November. Trots den senaste hetsen kring högtiden så har den ännu inte uppnått samma extrema nivå som i USA. Första gången Black Friday kom till Sverige var 2013 där olika butiker invigde den nya högtiden med låga priser. Enligt en undersökning av Svensk Handel så planerar 57% av alla svenskar handla julklappar under Black Friday. Under de få åren som Black Friday funnits i Sverige så har det utvecklats märkvärdigt. Istället för att bara fynda under självaste dagen så har man i vissa fall förlängt dagen till “Black Weekend” eller “Black Week”. 

8 TIPS TILL EN LYCKAD BLACK FRIDAY

Det är viktigt att du inte blir överväldigad av alla röda skyltar och lurad av tanken att du sparar pengar bara för att priset är nedsatt. Under denna dag finns det en stor chans att man hittar goda erbjudanden som man går med vinst med. Dock är viktigt att tänka på vad man faktiskt behöver och vad man köper bara för att det är nedsatt. Det är ett trick som nästintill alla har fallit för. För att förbereda dig på bästa sätt inför Black Friday så har vi på Profilkredit skrivit en lista. Med de 8 bästa tipsen att tänka på så man spenderar sina pengar på bästa sätt. 

1. Inköpslista

För att vara förberedd på bästa sätt så kan det vara bäst att planera i förhand vad man tänker köpa. Det är lätt att man blir överväldigad av alla låga priser men tänk på att bara köpa det du verkligen behöver. Planering hjälper en spendera sina pengar på det rätta sätt. Ska du exempelvis köpa julklappar till familj och vänner? I så fall kan det vara bra att ta reda på vad alla önskar sig innan Black Friday så du kan spara så mycket pengar som möjligt. Eller så kanske du helt enkelt vill skämma bort dig själv och köpa något som du velat ha länge. Utnyttja isåfall de låga priserna under Black Friday och fokusera på det du behöver som mest.

2. Är denna butiken den billigaste?

Det finns många erbjudanden under Black Friday, och detta kan innebära att det är svårt att jämföra dem och hitta den billigaste produkten. Men detta är en viktig del av processen, man ska ta sin tid och jämföra priserna i butikerna. Köp inte produkten på den första butiken du är i, på nästa butik kan den vara betydligt billigare. Se till att din inköpslista är klar och förbered olika hemsidor för prisjämförelser t.ex. prisjakt.se för att försäkra dig om att du får det billigaste erbjudandet.  

3. Kolla originalpriset på varorna du köper under Black Friday

 Vissa butiker bestämmer sig för att enbart behålla erbjudandena under dagen, så erbjudandena avslöjas samma dag medans andra kan ha en slags nedräkning till den stora dagen med mindre erbjudanden. Det är vanligt att man blir lätt förvirrad av dem röda skyltarna, men det är viktigt att hålla ett öga öppet på hur mycket man faktiskt sparar. Ibland kan det finnas luriga erbjudanden där det står “Upp till 70%” eller liknande. Det innebär inte att du får 70% på den varan du vill ha, den kan vara nedsatt med bara 10%. 

4. Kolla upp butikens trovärdighet online

Vid onlineshopping kan det ofta hända att produkten man köper inte lever upp till förväntningarna eller i värsta fall, inte ens blir skickade. Det är vanligt att man kan bli frestad av dem unika produkterna med de låga priserna men det är viktigt att försäkra sig om återförsäljaren. Om du köper från en webbutik kan det vara bäst att göra lite research på hemsidan. Ett enkelt tips är att kolla upp deras betyg på Trustpilot. Där kan du se andra kunders erfarenheter och få lite bättre insikt innan du handlar online.  

5. Vill du köpa produkten i hand på butik? 

Om du vill köpa en vara under Black Friday istället för att handla online för att förhindra att produkten inte motsvarar förväntningarna är det bäst att köpa den i butiken och inte online. Beroende på hur stor butiken är kan det vara smart att förbereda sig på vilken avdelning varan finns på. Det kan även vara en god ide att veta storleken på varan och vilken färg du vill ha den i. Under Black Friday kaoset är det svårt att hitta tid för obeslutsamhet.

6. Köper du en julklapp till någon? Håll koll på butikens ångerrätt

Ifall du är osäker på vad du ska köpa som julklapp kan det vara bra att försäkra sig om butikens bytesregler. I bästa fall erbjuder dem öppet köp under 30 dagar och då kan du lugnt och sansat bestämma om du vill byta varan eller köpa något annat på en annan butik. Det finns dock butiker vars bytesregler ändras ifall man köper en produkt med nedsatt pris så håll utkik efter det. Sammanfattningsvis så är det viktigt att hålla koll på returrätten. 

7. Reklamationsrätt i Sverige

Enligt reklamationsrätten i Europa så har kunden rätt till att reklamera en produkt 3 år efter man köpt den. Det ger dig rätten att få tillbaka pengarna ifall varan inte levde upp till förväntningarna. Det är dock inte detsamma som en ångerrätt eller öppet köp vilket innebär att man enbart kan få pengarna tillbaka om det är något fel på produkten. 

8. Shoppa från utländska hemsidor på Black Friday

Det är vanligt att man blir frestad till att handla från utländska hemsidor där priserna är billiga och erbjuderna otroliga. En viktig sak att ha i åtanke när man beställer produkter från utländska sidor är att materialet och kvalitén inte alltid har samma standard som i Sverige. Förutom det så måste man vara förberedd på att produkten kan fastna hos tullen och plötsligt så blir ditt billiga köp dyrt.  

Behöver du lite extra pengar till Black Friday? 

Om du befinner dig i en situation där du inte sparat tillräckligt pengar till Black Friday men vill ändå passa på och fynda så kan du ansöka om ett lån från 10 000 kr upp till 50 000 kr hos Profilkredit. Genom en snabb och enkel kreditprövning får du svar på din låneansökan direkt! Ifall du är intresserad av att ansöka om ett lån kan du bara trycka här. Vid eventuella frågor kan du alltid kontakta vår kundservice som är tillgänglig vardagar från 09.00 – 17.00. Du kan även läsa mer om lånet bland våra lånevillkor eller FAQ’s

Kontakta oss via mail: kontakt@profilkredit.se

Kontakta oss via telefon: 010 – 551 75 15