budget

Hur gör jag min budget? Profilkredit hjälper dig komma igång

En budget är vägen till en organiserad och stabil ekonomi. Det kommer hjälpa dig ha en översikt på dina inkomster och utgifter.

Sätt en bra budget

  • Din inkomst är beroende på din lön, CSN, skattedeklaration eller vilken sorts inkomst som helst.
  • Kom ihåg att det alltid dras skatt på beloppet.
  • Dina kostnader inkluderar allt från hyra, el, internet, streamingtjänster, lån, försäkring, transport och mer.

Hur gör jag en budget?

Det enklaste sättet att komma igång med din ekonomi är att börja organisera din budget direkt. Planera budgeten fram till årsskiftet och gör en ny från och med 1 januari. På det sättet kan du planera din årliga budget på det bästa möjliga sätt och se till att du planerar din ekonomi i förväg.

Varierande ekonomi

Din ekonomi varierar under året, betalningar har olika förfallodatum och ibland har man oförutsedda räkningar. Olika saker som skatt kan påverka din ekonomi annorlunda varje månad och oförutsedda utgifter måste man vara förberedd på.

Den slutliga översikten

Eftersom dina utgifter varierar beroende på månaden är det bäst att planera din budget baserat på två olika konton. Ett konto där du får in din lön och ett annat konto där du kan organisera din budget efter behov. I din budget borde du beräkna din genomsnittliga utgift varje månad för det kommande året. Den summan du behöver ska du överföra till ditt budgetkonto varje månad. Det är alltid svårast de första månaderna att vänja sig med den nya rutinen då man inte har en ordentlig koll på alla kostnader. Eventuellt lär man sig att anta sina utgifter och vilken budget man kan klara sig på varje månad.

Fem tips till din nya budget

  • Många sidor erbjuder olika scheman där du kan planera samt organisera din budget men det enklaste är Microsoft Excel. Där kan du enkelt beräkna olika belopp. Excel är det enklaste och bästa valet när man ska jobba med siffror. Ifall du tycker att det ser rörigt ut kan du alltid titta på en ”How to-” video på Youtube som kan vägleda dig och då borde du vara ett steg närmare din nya budget.
  • Räkna ut hur mycket pengar du planerar att lägga på mat och besparingar så borde du även ha pengar över till nöjen. En generell kostnad för livsmedel brukar variera mellan 1500 kr till 5000 kr per månad beroende på ifall man bor ensam eller har barn osv.
  • Gör en separat budget för utgifterna du inte kan kontrollerna, t.ex. alla icke-fasta kostnader så du får en inblick på hur du hanterar din ekonomi angående fria utgifter.
  • Om du vet att dina måltider består av bröd och vatten efter den 20: onde varje månad så kan kuvertmetoden vara en lösning för dig. Du lägger undan ett belopp för varje vecka i början av månaden och använder enbart beloppet i kuvertet varje vecka för matkostnader.
  • Gåvor kan vara en stor del av utgifterna. Ta reda på vilka presenter du ska köpa i början av året och planera deras kostnader redan då. Då är du beredd på utgifterna och går inte i minus.

Behöver du en bra början på din nya budget?

Ett lån kan vara en enkel lösning till att öka friheten. Det är en snabb och bra lösning ifall du har oförutsedda utgifter och om du vet att du kommer kunna betala tillbaka lånet. Vi rekommenderar aldrig att man tar nya lån för att betala av andra lån. Ett lån hos Profilkredit är lika säkert som att ta ett lån hos banken. Prova vår lånekalkyl och se kostnaderna. Läs våra lånevillkor och låna snabbt, tryggt och enkelt.