budget

Hur planerar jag min budget? Profilkredit hjälper dig att komma igång!

En budget är en väg till en organiserad och stabil ekonomi, vilket är ett bra verktyg för att få ett helhetsgrepp över din ekonomi. Det kommer hjälpa dig att ha en översikt på dina inkomster och utgifter.

Sätt en bra budget

 • Dina inkomster är beroende av din lön, bidrag eller övriga intäkter.
 • Kostnader inkluderar till exempel bostadsavgifter, el, internet, lån, försäkring, transport och mer.
 • Separera dina fasta och rörliga kostnader. 
 • Gör en budgetmall.
 • Sätt upp ett kortsiktigt och ett långsiktigt sparmål.
 • Räkna ut hur mycket pengar som går till din budget för att slutligen se hur mycket pengar du har att röra dig med varje månad.  

Hur gör jag en budget?

Det enklaste sättet att komma igång med din privatekonomi är att börja organisera din budget. Planera din budgeten fram till årsskiftet och gör en ny från och med 1 januari. På det sättet kan du planera din årliga budget på det bästa möjliga sätt och se till att du planerar din ekonomi i förväg.

Det finns många färdiga kalkyler på internet, här kan du använda en ifrån konsumentverket. 

Varierande ekonomi

Din ekonomi varierar under året, under vissa månader är utgifterna högre. Exempelvis under december månad har de flesta mer utgifter än vanligtvis.  

Olika saker som skatt kan påverka din ekonomi annorlunda varje månad och oförutsedda utgifter måste man vara förberedd på.

Ett tips är att du gör en buffert som är avsedd till oförutsedda utgifter!

Den slutliga översikten

Eftersom dina utgifter varierar är det bäst att planera din budget baserat på två olika konton. Ett konto där du får in din lön och ett annat konto där du kan organisera din budget efter behov. I din budget bör du beräkna dina genomsnittliga utgifter för varje månad inför det kommande året. Det beloppet du kommer att använda under månaden, överför du till ditt budgetkonto varje månad.

Det är alltid svårast de första månaderna att vänja sig med en ny rutin. Efter en period kommer du att lära känna din budget och veta hur du ska fördela dina pengar. 

Fem tips till din nya budget

 • Många sidor erbjuder olika scheman där du kan planera samt organisera din budget. Ett alternativ är Microsoft Excel. Där kan du enkelt beräkna olika belopp. Excel är ett bra val när man ska arbeta med siffror. Ett tips är att se på en ”How to-” video på Youtube som kan vägleda dig till ett steg närmare din nya budget.
 • Räkna ut hur mycket pengar du planerar att lägga på mat. En generell kostnad för livsmedel brukar variera mellan 1500kr till 6000kr per månad beroende på om man bor ensam eller i ett större hushåll.
 • Gör en separat budget för utgifterna du inte kan kontrollerna, t.ex. alla icke-fasta kostnader så du får en inblick på hur du hanterar din ekonomi angående fria utgifter.
 • Om du vet att dina måltider består av bröd och vatten efter den 20:e varje månad så kan kuvertmetoden vara en lösning för dig. Du lägger undan ett belopp för varje vecka i början av månaden, för att sedan enbart använda beloppet i kuvertet varje vecka för matkostnader.
 • Gåvor kan vara en stor del av utgifterna. Ta reda på vilka presenter du kommer att köpa i början av året och planera in kostnaderna redan i förväg. Då är du beredd på utgifterna och går inte i minus i din budget.

Behöver du en bra början på din nya budget?

Ett lån kan vara en enkel lösning när pengarna inte räcker till. Att ta ett lån är ett stort och viktigt beslut och är viktigt att man tar ansvar. Det är en snabb och bra lösning ifall du har oförutsedda utgifter, men det är viktigt när du tar ett lån att du har möjlighet att betala tillbaka lånet, och att du räknar in det i din nya månadsbudget.

Testa våra bästa budgettips och se vad dina månadskostnader blir.

Läs mer om våra goda råd till att spara pengar.