effektiv ränta

Vad är effektiv ränta? Och hur påverkar det mitt lån?

Den effektiva räntan förklarar den årliga kostnadsprocenten. När du tar ett lån kommer den effektiva räntan visas och kort sagt ge dig en uppfattning om vad det kostar att ta ett lån på en årsbasis.

Låna hos Profilkredit

När du tar ett lån hos Profilkredit får du en översikt på hur den effektiva räntan ser ut på ditt lån. Ett lån hos oss kallas för en högkostnadskredit. Det innebär att det är ett lån som ska betalas tillbaka inom en kortare period så du kan bli klar med lånet snabbare. Efter att ha delbetalat ditt lån på 24 månader så är du klar och kan ansöka om ett nytt lån.  Det är lagstadgat att man måste ange effektiv ränta på lån, med det innebär inte att du betalar tillbaka mycket mer än vad du har lånat i början.

Effektiv ränta på lån med kort återbetalningsperiod

Även om effektiv ränta är lagstadgat för att kunna se alla lånegivare som erbjuder privatlån så blir det efter några månader ett omodernt koncept som inte funkar i längden då det inte är lika relevant vid ett snabblån som vid ett banklån. Om du tar ett lån under en kort tid, så blir oftast den effektiva räntan väldigt hög i och med att det är en kort återbetalningstid. Om du istället tar ett lån under lång tid kommer den effektiva räntan se mycket lägre ut.

Undvik en dold effektiv ränta

Ifall du lånar från Profilkredit finns det inga dolda kostnader eller räntor på våra lån. För oss är det viktigt att kunden är välinformerad om sitt lån. Vi prioriterar din säkerhet först och döljer aldrig några avgifter eller räntor till våra kunder. Därför har vi förtydligat hur din effektiva ränta kommer se ut och alla avgifter som tillkommer.

Vad du ska tänka på när du ska ta ett lån

När du tar ett lån är det inte bara räntan du borde vara uppmärksam på. Du bör även kolla hur uppläggningsavgiften ser ut samt löpande kostnader som kan tillkomma på lånet du tar.

Det kan finnas olika former av engångskostnader på ditt lån. Dessa är:

  • Uppläggningsavgift
  • Administrationsavgift
  • Säkerhet ställs
  • Övriga avgifter

Det kan även finnas löpande avgifter på ett lån, som kan tillkomma från de olika långivarna:

  • Månatliga och årliga kontoavgifter
  • Förvaltningsavgifter
  • Autogiro
  • Depåavgifter
  • Räntor

Ta ett lån, men var säker på det

Oavsett om du väljer att låna från en bank eller online från en lånegivare som Profilkredit.se så ska du låna för samma anledning som du vanligtvis hade gjort.

Ta inga lån under stress och överväg fördelarna och nackdelarna med lånet samt jämför med andra lån. Ifall du letar efter ett snabblån ska du inte oroa dig ifall du ser en hög effektiv ränta.

Meningen är att du ska betala tillbaka under kort tid. Därför kommer ditt lån hos Profilkredit vara kortsiktigt och du kommer inte behöva tänka på att hur den effektiva räntan kommer påverka dig.

På Profilkredit.se kan du låna upp till 25 000 kr. Kontakta oss gärna ifall du har några frågor.