inkassokrav

Vad är ett inkassokrav? Vi har samlat allt du behöver veta

Ett inkassokrav är ett externt företag som hjälper ett annat företag att driva in obetalda skulder, exempelvis vid flera obetalda fakturor. Ifall att skulden inte återbetalas till inkassoföretaget, skickas ditt ärende vidare till Kronofogden. Därefter hanteras skulden genom exempelvis genomföra en utmätning.

Betalningspåminnelser & påminnelseavgifter

För att få ett inkassokrav krävs det inte att någon betalningspåminnelse skickas ut. Vid en förfallen faktura kan ett företag välja att överlämna ärendet till inkasso. Ett företag kan även skicka en påminnelse eller hölja avgifter om inte fakturan blir betald.

Det är enbart ett krav att skicka en betalningspåminnelse innan man får ett inkassokrav vid obetalda räkningar eller skulder.

Det är skillnad mellan betalningspåminnelse och en påminnelseavgift. Förstämda är enbart en påminnelse utan kostnader medans en påminnelseavgift är en avgift på påminnelsen på max. 60 kr vid en påminnelseavgift. Det kan även tillkomma en dröjsmålsränta, dock brukar inte generellt kostnaderna bli höga i återbetalningsbeloppet.

En avgift från ett inkassokrav tas ut på max 180kr. Ett inkassokrav är en indrivning av skulden. Återbetalas inte skulden lämnar inkasso över till Kronofogden.

Har du fått ett inkassokrav?

Ifall att du har fått ett inkassokrav innebär det att du har en räkning eller skuld du inte har återbetalat. Det första du ska göra att stämma av så att inkassokravet är korrekt. Kontrollera så att det är du som har köpt produkt/tjänsten och ifall du har redan betalat in skulden.

Om inkassokravet är korrekt ska skulden betalas innan det angivna förfallodatumet. Ifall du redan betalat av skulden bör du kontakta de som skickat fakturan omedelbart.

Ifall inkassokravet och skulden är felaktig kan det lösas. Det enklaste att göra är att kontakta företaget och och ifrågasätta ärendet.

Har du läst om våra lånevillkor?

Missbrukat lån hos Profilkredit

Vid överträdelse av lånevillkoren och förfallodatumet skickar Profilkredit påminnelser. En avgift på 60,00 kr tillkommer. Om skulden fortfarande inte återbetalas lämnas ärendet över till ett inkassobolag. När detta har skett kan ytterligare kostnader tillkomma.

Nöjda kunder hos profilkredit?

Här här kan du läsa om våra kundomdömen.