Jämför lån

Låna pengar som arbetslös

Att låna pengar som arbetslös är inte alltid så enkelt. Det är dock ingen omöjlighet om du exempelvis har sjukersättning eller går på A-kassan. Men det är klart svårare än om du har ett arbete och fast inkomst. 

Men även om du inte har ett fast arbete så finns möjligheten att låna pengar. Även om man har aktivitetsersättning så kan man ibland bli beviljad ett lån. Här kommer vi att gå igenom mer om hur du kan låna pengar som arbetslös och vad som krävs. 

Det är dock viktigt att ha i åtanke att det kan vara både svårare och mer riskfyllt att låna pengar som arbetslös eftersom att du oftast har en relativt liten inkomst och du bör alltid vara säkert på att du kommer ha råd att betala tillbaka lånet. 

Kan jag låna med A-kassa?

När du går på A-kassa kan det vara av flera olika anledningar. Det kan exempelvis bero på att du nyligen blivit arbetslös, att du är mellan två jobb eller att du har ett jobb som är säsongsbetonat och gör att du går på A-kassa under vissa delar av året. 

Oasvett vilket så finns möjligheten att låna pengar om du går på A-kassa. Något som är bra att känna till är dock att eftersom du ofta har en mindre inkomst när du går på A-kassa så handlar det i regel också om mindre belopp du kan låna. 

Beroende på vilken långivare du ansöker om ett lån hos så varierar beloppet du kan låna, men i regel är det mindre summor man beviljas när man går på A-kassa. 

Se till så att du ansöker om ett lånebelopp som du vet att du klarar av att amortera på varje månad om du är i behov av ett lån när du går på A-kassa.

Snabblån

Nackdelar med att låna pengar som arbetslös

När du är arbetslös och vill låna pengar så finns det en del nackdelar med detta. Det är för att när du är utan arbete så har du oftast en mindre inkomst och därmed så är ett lån som ska amorteras på varje månad en utgift som kan ta upp ganska stor del av din ekonomi. 

Därför är det viktigt att du tänker på om du faktiskt är i behov av ett låna medans du är arbetslös, eller om det finns andra sätta att lösa din situation på. 

Men om du behöver låna pengar när du är arbetslös så är det bra att vara medveten om att de lån du kan bli beviljad oftast är snabblån som är högkostnadskrediter. 

Det innebär att lånebeloppet är relativt lågt, räntan hög och återbetalningstiden på lånet kort. Nedan kan du se ett par punkter som vi anser vara de största riskerna och nackdelarna med att låna pengar som arbetslös. 

  • Högkostnadskrediter med hög ränta och kort återbetalningstid
  • Svårare att hitta ett förmånligt lån som man kan bli beviljad
  • Din ekonomi riskerar att bli väldigt ansträngd om du redan har en liten inkomst när du lånar

Att tänka på när du vill låna som arbetslös

Om du behöver låna pengar när du är arbetslös så finns det en hel del saker som är väldigt viktiga att tänka på. Eftersom att du inte har någon lön så är din inkomst i regel väldigt låg, därför kan ett lån vara något som blir väldigt dyrt för dig just då och som tar upp en stor del av din ekonomi. 

Som tidigare nämnt är det i regel högkostnadskrediter du blir godkänd för när du ansöker om ett lån som arbetslös. Dessa lån är inte direkt förmånliga och återbetalningstiden är kort.

Nedan kommer vi att gå igenom de viktigaste sakerna som du bör tänka på när du ska låna pengar som arbetslös. Ta dessa saker i beräkning för att minska riskerna att din ekonomi påverkas negativt om du lånar pengar utan inkomst från arbete. 

Har jag råd att låna pengar som arbetslös?

Det första du bör tänka på är om du faktiskt har råd att låna pengar som arbetslös. 

Då din inkomst är avsevärt mindre än när du har lön så bör du alltid se till att räntan inte äter upp din amortering och att du faktiskt kan betala tillbaka på lånet varje månad utan att det får en negativ inverkan på din ekonomi. 

Gör upp en budget för hur mycket pengar du behöver varje månad. När du sedan ansöker om lån så vet du hur mycket pengar du har till att amortera på ett lån och därmed kan du se om du har råd att låna pengar som arbetslös eller inte.  

Profilkredit.se

Finns det bättre alternativ än att låna pengar som arbetslös

När du är arbetslös är det självklart inte rekomenderat att du låna pengar. Om du är i behov av pengar för att kanske täcka en oväntad utgift eller liknande kan det vara bättre att se efter om man kan låna av vänner eller familj istället för att ta ett lån. 

Förutom att det kan vara svårt att bli beviljad lån som arbetslös så är lånen för de utan inkomst får arbeta inte direkt förmånliga. Räntan är hög och återbetalningstiden kort. 

Det gör att risken blir betydligt högre när du tar ett sådant lån än om du lånar pengar när du har jobb. 

Så om du verkligen är i behov av pengar och är arbetslös så är det bättre att försöka låna pengar av vänner och familj då du slipper räntan och ni kan komma överense om en återbetalningstid som passar bättre. 

Men det är självklart bäst om du kan klara dig utan att låna pengar överhuvudtaget när du är arbetslös. 

Vad ska jag låna pengar till?

De flesta tycker såklart att det är roligt att unna sig något ibland eller köpa något man verkligen vill ha. Men när man är arbetslös så är det inte rätt tillfälle att göra detta. Då är ekonomin ofta väldigt låg och man bör se till att pengarna räcker till det viktigaste. 

Därför är det väldigt viktigt att tänka på att endast låna pengar om det är något man verkligen behöver. Om du behöver pengar till oförutsedda utgifter exempelvis. 

Det kan handla om att bilen gått sönder, något i ditt hem behöver renoveras eller liknande. Man bör aldrig ta ett lån som arbetslös för att köpa något man vill ha eller unna sig något. Det kan man istället göra när man har ett arbete och lön. 

Även om det kan vara precis lika lockande att köpa något när man är utan jobb som när man har jobb så är det en väldigt onödig och stor risk att ta ett lån när man är arbetslös.

profilkredit

Låna upp till 50 000 kr hos Profilkredit som arbetssökande

Som tidigare nämnt är det inte omöjligt att bli beviljad låna som arbetssökande. Faktuom är att hos Profilkredit kan du låna upp till 50.000 kr som arbetssökande. Beviljandegraden är relativt hög, vilket gör att dina chanser att bli beviljad ett lån är goda, även om du är arbetslös. 

Att ansöka om ett lån som arbetslös hos Profilkredit är väldigt enkelt och det går snabbt. Ansökan tar inte mer än 2 minuter och du får oftast besked om du blivit beviljad lånet eller ej direkt på skärmen. 

Om du blir beviljad ett lån hos Profilkredit så signerar du din ansökan och lånetavtalet digitalt med ditt BankID. Då behöver du inte vänta på att få lånehandlingarna hemskickade med post och därmed går hela processen mycket snabbare. 

Direkt du har signerat ditt lån med ditt BankID så betalas lånet ut till ditt bankkonto omgående. Som arbetssökande kan du välja att låna mellan 10.000 kr – 50.000 kr hos Profilkredit. Amorteringstiden ligger på 24 månader och den nominella årsräntan på 39%. 

Om du får problem med att betala tillbaka lånet i tid så bör du kontakta Profilkredits kundtjänst och diskutera detta så kan de ibland förlänga återbetalningstiden och hjälpa dig med detta. 

Vi vill dock återigen poängtera att du bör vara väldigt försiktig när du lånar pengar som arbetslös.