säker lån

Lätta lån

Ibland behöver finansiell hjälp, för att betala en försenad elräkning eller täcka en oförväntad medicinsk kostnad, reparation av en bil som har gått sönder eller en oplanerad resa som inte kan vänta. Ett lån från stora banker och andra kreditgivare kan ibland ta dagar eller även veckor att behandla, vilket är inte den lösningen du är ute efter – du behöver ju låna pengar på en gång.

Lyckligtvis så finns det andra lösningar när det gäller lätta lån att få som kommer att hjälpa dig i den knepiga situationen du kanske befinner dig i. Men även då kan omständigheter såsom en dålig kredithistorik eller betalningsanmärkningar strula till det och antigen höja räntan du får betala eller bidra till att din ansökan blir nekad.
Därför har vi sammanställt denna guide som du kan ta del av när du ansöker om lån som är lätta att få.

Lätta smslån

Att ansöka om ett lån är inte omständigt. Dessa lätta lån brukar även erbjuda direkt utbetalning. Läs nedan om för- och nackdelarna med smslån och hur du ansöker om ett sådant lån.

Fördelar med smslån

Det finns en hel del fördelar med att ta ett smslån – här är några av dem:

  • Det är ett av sätten att få tillgångar på bankkontot när du verkligen behöver betala för något
  • Smslån är lätta lån att få – väldigt lite information och dokumentation krävs och ansökan brukar beviljas oftare än hos andra typer av lån
  • Långivaren brukar inte fråga efter din kredithistorik, och den gör det så sker det ofta utan att Upplysningscentralen kontaktas (vilket skulle påverka din kreditvärdighet negativt ifall du skulle vilja ta ytterligare lån i framtiden)

Nackdelar med smslån

Låt smslån med direkt utbetalning för bra och lätta att få för att vara sanna? Nedan kan du läsa om nackdelar med denna typ av lån:

  • Precis som de flesta snabblån på marknaden så klassificeras även smslån med direkt utbetalning som kontokrediter – du bör helst undvika att samla för många av sådana lån, även om du betala dina skulder i tid, då de kan påverka din kreditvärdighet negativt
  • Ansökningen och utbetalningen har sitt pris: lätta lån brukar vara dyra, mycket dyrare än banklån
  • Den höga räntan kan göra smslån så pass oförmånliga att de inte blir en lämplig lösning av det brådskande problemet man försöker åtgärda genom att låna pengar

Vem kan ta ett smslån

Som vi redan har nämnt tidigare så brukar smslån vara enkla att få. Kreditgivaren kommer inte ställa för många frågor eller ta en upplysning på låntagaren, vilket i sin tur betyder att de flesta svenskar som är minst 18 år gamla kan ta ett sådant lån.

I de flesta fall behöver du alltså bara uppfylla två simpla krav om du vill låna direkt:

  • Du ska ha ett konto hos samma svenska bank som kreditgivaren – pengar lånas nämligen via direktöverföring
  • Du ska inte ha några skulder hos Kronofogden – om du har det så ska du första betala tillbaka nuvarande skulder innan du får lov att låna pengar igen

Tips: lätta lån

Det första du behöver veta är om du är berättigad till ett lån som kanske kan beviljas oavsett din ekonomiska situation. Följ dessa tips:

Välj rätt lån

Lär känna de olika typerna av lån som erbjuds. Kontrollera vilken lånekategori som passar dina behov. Förstå att vissa lånetyper har högre räntor än andra. Vissa lån är säkrade och andra beviljas utan säkerhet.

Var medveten om din kreditvärdighet

Många gör misstaget att de inte känner till deras kreditvärdighet när de ansöker om ett lån – eller inte ens vet var kreditvärdighet är och hur den påverkar dina framtida lån. Detta kan leda till att ditt lån inte blir beviljat på en gång, eller värre, att det inte beviljas alls. Att känna till din kreditvärdighet gör dig medveten om din ekonomiska situation, vilket kan hjälpa dig att avgöra om du uppfyller långivarens behörighetskriterier.

Sök efter rätt långivare

Ta din tid när du letar efter rätt långivare som passar alla dina lånebehov – den svenska ekonomiska marknaden är nämligen stor nuförtiden och alla möjliga typer av lån erbjuds. Kontrollera vilken typ av lån som långivaren erbjuder, deras behörighetskriterier, vilka dokument de behöver få av dig och om de erbjuder pengaöverföring redan samma dag. Granska omdömen deras kunder har lämnat och se till att du jämför de räntor som de olika långivarna tar ut. Att hitta rätt långivare sparar dig värdefull tid och kan medföra betydliga besparingar.

Förbered dina dokument

Se till att du har alla dina dokument såsom ekonomiska data, anställningsinformation och identifikation redo innan du ens ansöker om ett lån. Detta hjälper dig att skicka in dina dokument omedelbart redan vid ansökningstillfället eller senare på begäran, vilket förbättrar dina chanser att få ett tidigt och oproblematisk godkännande.

Jämför dina lån, alltid

Det är tämligen lätt att jämföra de olika lån som erbjuds på den svenska marknaden nuförtiden. Att vissa lån är lätta att få inte betyder att kreditgivarna är automatiskt trovärdiga eller att de erbjuder förmånliga villkor och räntor. Att ta ett lån som är fel för dig kan vara kostsamt på lång sikt, men goda nyheter är att det är oerhört enkelt att jämföra lån i god tid.