SMS lån

Pensionssparande

Hos oss på Profilkredit kan du hitta information och vanliga frågor kring privat pensionssparande och andra generella frågor kring pension och eget sparande. Du kan även läsa om när du bör börja pensionsspara och om du faktiskt behöver spara. Alla dessa frågor är viktiga och högst aktuella. Ta därför en titt här på sidan och lär dig allt du behöver veta för att gå i pension på bästa möjliga sätt!

Pensionssparande är något för alla

Pensionssparande är något som talas om och som de allra flesta säkerligen har hört talas om, men vad innebär det egentligen? Sanningen är alla behöver ett pensionssparande, om man inte redan har det är det högtid att börja pensionsspara. Det kan naturligtvis vara komplicerat att förstå vad som gör pensionen så bra som möjligt. Vi hjälper dig att ta itu med alla dessa frågor. Vi hjälper dig att finna den rätta sparform för din pension som passar dig allra bäst. I en del situationer, har man som anställd tjänstepension från sin arbetsgivare men trots det önskar man att ha ett eget pensionssparande för framtiden. Det är också en fördelaktig möjlighet för att känna sig extra trygg när du ska gå i pension. En del undrar även, när det är dags att börja pensionsspara. Faktum är att pensionen kanske känns långt borta men är runt hörnet, därför är det bra att komma igång med sparandet redan idag! Du bör se på pensionssparande som något väsentligt och viktigt för din framtid. Likt uttrycket “man breddar sin egna bedd”, vill man bredda sin pensionsskydd redan nu för att säkerställa att den blir så bekväma som möjligt att ligga i sedan.

Varför ska man pensionsspara?

Det finns flertalet fördelar med att pensionsspara. Det är oerhört viktigt att tänka på framtiden även om den känns långt bort just idag. Genom att spara till pensionen skapar du möjlighet att ta det lugnt när du blir äldre och kanske inte vill arbeta livet ut. Dessutom skapar det trygghet att ha en god pension om man exempelvis skulle bli förtidspensionär, på grund av en skada eller annat exempelvis. Vad det faktiskt innebär att spara pengar till pensionen är att du avvarar pengar idag som ma har tänkt använda när man slutar arbeta och gå i pension. Detta sker genom inkomstskatten. Den skatt du betalar när du arbetar sätts automatiskt av pension till dig. De pengarna får du ta del av när du går i pension senare. Detta kallas för den allmänna pensionen. Dagen du slutar arbeta kan det komma som något av chock hur månadsinkomsten minskas drastiskt. Det kan komma att innebära förändringar och kan bli tufft ekonomiskt om man inte har sparat på egen hand under arbetslivet. Detta är viktigt då vi inte vet vad det kan uppstå för situationer i livet. Du kanske bli sjuk vilket förhindrar dig att arbeta redan innan du ska gå i pension. Då kan det vara bra att ha sparat undan en del.

Ska man ha ett privat pensionssparande?

Faktum är att ens pensionssparande kan komma från olika håll. Den allmänna pensionen ansvaras hos Pensionsmyndigheten och de allra flesta får tjänstepension från deras arbetsgivare, Men utöver det kan du också ha ett eget sparande till pensionen. Ens pensionssparande ser olika ut från individ till individ, det är däremot viktigt att varje individ har ett pensionssparande. Det finns olika sätt att spara pengar till pensionen. Det går att illustrera detta med hjälp av en så kallad pensionssparar pyramiden, som visar på att botten av pyramiden, som har störst yta, är pensionssparande via staten, alltså allmän pension, inkomstpension, premiepension. Den pensionen administreras av pensionsmyndigheten. Fortsättningsvis, i det mellersta stadiet i pyramiden ryms tjänstepensionen från jobbet, som du får av din arbetsgivare. På toppen av pyramiden finns eget sparande till pensionen. Det kan vara lönsamt att ha privat pensionssparande men det är inget måste. Det kan vara bra att ha för att försäkra sig om att man har så det räcker till pensionen. Det är alltså inget måste att ha ett eget sparande men det finns många fördelar med att ha ett sådant. Det beror på helt enkelt hur du vill leva när det blir din tid som pension. En del känner trygghet i att ha olika pensionssparande, såsom tjänstepension, statlig samt privat pensionssparande, för att ens framtida pension ska komma att bli så bekväm så möjligt. Föreställ dig att du har arbetat hårt, i stort sett varje dag i ditt liv. Det minsta du kan göra för dig själv är att se till att ha en ekonomisk trygg och stabil framtida pension. Inget säger att en behöver spara men det är vanligt att man vill spara då det underlättar framtiden.

Räcker det statliga pensionssparandet?

Det är tyvärr så att det statliga pensionssparandet inte är tillräckligt i många lägen. Det kanske räcker med nöd och näppe men inte så pass långt om man önskar att leva ett liv med god komfort och kvalitet efter att man har fyllt 65 år. Därför rekommenderas det att också ha eget sparande, alltså privata pensionssparande som gör att du får mer att leva av när du bli pensionär. Du bör alltså pensionsspara med tjänstespensionssarping, statligt pensionssparande eller också privat pensionssparande. Det räcker alltså inte med endast statligt beroende på hur man vill leva som pensionär.

Hur stort blir mitt pensionssparande?

Det går att se sitt pensionssparande på pensionsmyndigheten och att ditt pensionssparande beror på flera faktorer. Alltså, hur stort ditt pensionssparande blir när du går i pension beror på olika saker. Vilka exakt, går det att läsa på mer om här på vår hemsida. Du kan se ditt pensionssparande på pensionsmyndigheten åtminstone för att granska och för att hålla koll på din pension. Det kan vara fördelaktigt för att se om det finns några faktorer som du behöver ta hänsyn till för att kanske öka ditt sparande till pensionen.

Hur mycket du själv bör sätta av till pensionen beror förstås på hur mycket du vill ha i slutändan. Det finns svenskar som uppger att de åtminstone vill ha runt 80 procent av sin slutlön som pensionär. Din allmänna pension beräknas landa på cirka 40–50 procent av din slutlön och tjänstepensionen på omkring 10–15 procent.

Det kan vara lönsamt att börja spara tidigt, redan runt 25-30 årsåldern. Du skulle kunna spara omkring 3 till 5 procent av din bruttolön, det kan vara ett bra riktmärke. Exempelvis, om du tjänar omkring 25 000 kronor i månaden, då kan du spara ungefär 1000 kronor, förutsatt att du börjar tidigt med sparandet. Det kan också vara så att du kommer igång senare i livet, och då kan det bli mer utmanande om du har exempelvis småbarn. Det kan kompenseras genom att spara mer i månaden om du börjar att spara sent.

Profilkredit.se

Hur får jag mer pengar i pension genom pensionssparande?

Det finns olika sätt att få mer pengar i pensionen. Det mest uppenbara är naturligtvis, om man tjänar pengar får man större pension. Det finns dock flera sätt att få större pension om man pensionssparar rätt. Några exempel på detta är,

  • Att ta ut pension senare innebär normalt en högre pension per månad.
  • Sparande på investeringskonto på investeringssparkonto isk.
  • Kapitalförsäkring, om du är i behov av försäkringsskydd och är beredd att betala för det.

Fortsättningsvis, finns det något som kallas för återbetalningsskydd och innebär ett ekonomiskt skydd till din familj. Det innebär att om du skulle gå bort så får dina efterlevande hela eller delar av din intjänad tjänstepension. Du betalar inte heller någon avgift för att ha återbetalningsskydd. Dock så minskar storleken på din egen tjänstepension, på grund av så kallade arvsvinster.

Faktum är att ju längre du väljer att arbeta desto större blir din pension för de allra flesta. Det kan innebära en eller flera tusenlappar extra i pension per månad under resten av livet för varje extra år du skjuter upp ditt pensionsuttag.

Det är faktiskt så att du arbetar och allt som du tjänar in under ditt arbetsliv påverkar din pension. Det innebär att om du har valt att arbeta deltid under långa perioder kan leda till en lägre pension. Det är alltså du som bestämmer under din livstid hur din pension kommer att se ut.

Det finns flertalet lösningar idag. Det gäller att undersöka och bli insatt i vad du kan göra för att uppnå den bästa möjliga sparande till pensionen. I grund och botten handlar det om att ju mer du arbetar och mer du tjänar desto större pension kommer du att ha senare. Det du kan göra, utan att påverka din inkomst är att kom igång med sparandet för din pension, alltså kom igång med eget sparande.

Se hela din pension och gör en pensionsprognos hos pensionsmyndigheten

Det är viktigt att få en uppfattning om din framtida pension och lära dig mer om hur olika händelser i livet påverkar den. Det finns ett smidigt sätt att ta få koll på ditt pensionssparande, nämligen genom en pensionsprognos på ditt sparande hos pensionsmyndigheten. Denna pensionsprognos finner du här. När du väl har börjat pensionsspara är det viktigt att bibehålla en bra uppfattning kring hur det går. Välkommen!