Världens 7 underverk

Världens sju underverk

Vi har sammanfattat det viktigaste du behöver veta om världens 7 underverk och gjort en reseguide så du kan uppleva dem själv.

Vad är världens 7 underverk?

Världens 7 underverk är sju monument som röstades fram av folket som de största och mest inflytande i mänskligheten. Från år 2000 till 2007 röstade över 100 miljoner människor om vilka monument som skulle vara världens sju underverk. Alla fick nominera det underverket man tyckte borde vara med på listan och därefter rösta på sin favorit för en av de eftertraktade platserna på listan. Den 7 juli 2007 avslöjade Bernard Weber i den portugisiska staden Lissabon vilka 7 monument som blev framröstade till världens sju underverk. Läs mer om de 7 underverken nedan.

De 7 underverken:                                                                      

  • Taj Mahal, Indien
  • Chichén Itzá, Mexico
  • Cristo Redentor, Rio de Janeiro, Brasilien
  • Colosseum, Rom, Italien
  • Kinesiska Muren, Kina
  • Machu Picchu, Peru
  • Petra, Jordanien

Lär dig mer om världens 7 underverk

Taj Mahal   

Taj Mahal är ett nordindiskt mausoleum nära den indiska staden Agra och byggdes av 20 000 arbetare med hjälp av 1 000 elefanter som transporterade byggmaterial. Mausoleet började byggas 1632 och slutfördes runt 1643.

Arkitekten som stod bakom projektet Taj Mahal fick hugga av sin högra hand för att förhindra honom till att designa och bygga en liknande byggnad efter mausoleet.

Chichén Itzá

Chichén Itzá är en ruin by som ligger i norra delen av Yucatán halvön i Mexiko. Ruinerna är speciella eftersom de har spår av två olika kulturepoker: Maya epoch och Itzá era. Under 1500-talet upphörde Chichen Itzas storhetstid och staden övergavs.

Under 1800-talet hittades ruiner från den gamla byn i mitten av djungeln och sedan dess har templet varit under restaurering. Idag är staden välbesökt av turister men även lokalbefolkningen.

Cristo Redentor

Cristo Redontor betyder Kristus Frälsaren och är namnet på den berömda statyn som ligger på toppen av ett 710 meters högt berg som kallas för Corcovado. Statyn befinner sig i Rio de Janeiro i Brasilien och är en symbol för landet och den kristna tron. Statyn Cristo Redentor är omkring 38 meter hög och väger 1145 ton och byggdes från 1922 och fullbordades 1931. Detta underverk är ett måste att se ifall man befinner sig i Brasilien.

Colosseum

Det romerska riket Colosseum ligger i Rom, Italien. Byggandet av Colosseum började redan mellan 70 e.Kr till 80 e.Kr och inträffade under dåvarande kejsaren Vespasianus styre. Kejsar Vespasianus avled ett år innan byggprojektet var färdigt och hans efterträdare, sonen Titus firade att Colosseum äntligen var färdigbyggt med en fest som varade i 100 dagar och därefter blev Colosseum en amfiteater som användes för gladiatorkamper.

Om du reser till Italien måste du besöka Colosseum! Detta underverk är bland de mest besökta platserna i Rom och en väldigt känd turistattraktion.

Den Kinesiska Muren

Den Kinesiska Muren är även känd som den långa muren bland invånarna i Kina. Muren är bland världens största byggnadsverk och är byggd av sten, tegel, trä och jord och byggdes som försvar mot plundring och invasioner från nomadiska stammar.

Man förmodar att byggprojektet började byggas kring 700-talet f.Kr och byggdes därefter i omgångar ända till 1500-talet. Muren är totalt 6259 km lång och sträcker sig från västra Kina till östra. Är du intresserad av att beskåda detta underverk är den första delen av muren, Badaling, öppen för turister från hela världen.

Machu Picchu

Du har kanske hört talas om Machu Picchu innan. Machu Picchu är en liten välbevarad ruinstad som ligger högt upp på en bergs kammare, cirka 2057 meter över Urubambadalen i Anderna som var befolkad av omkring 600 människor. Byn sägs vara byggd av Inkan Pachacuti cirka år 1440 och låg medvetet avskilt så spanjorerna aldrig skulle upptäcka den.

Trots att det sägs att det staden var befolkad av ca 600 personer var det enbart 173 skelett som hittades varav 150 av dem var kvinnor. Ifall du inte redan besökt detta fantastiska underverket är det dags att skriva ner det på din bucket list.

Petra

Petra betyder sten på grekiska och är en arkeologisk plats i Jordanien som var befolkat av cirka 30 000 människor i 500-talet f.Kr. Den ligger i en smal dal omgiven av sandstensklippor. Förutom dess vackra gravar är staden känd för sina tempel.

Om du reser till Jordanien är detta underverket en bra plats att besöka.

Upplev världens 7 underverk själv

Om du vill uppleva världens sju underverk själv är det inte omöjligt. Att åka till alla resmålen under en resa kommer att ta ungefär en månad. Så det är bäst att planera och förbereda sig för att resa bort en längre period. Under den månaden kan du resa mellan de 7 underverken och uppleva dem inom en rimlig tid. Resan kommer att gå över 4 kontinenter och du kommer definitivt att lära dig mer om olika kulturer och traditioner. En sådan resa blir ett minne för livet och kan vara en resa du blir väldigt glad över att ha gjort i framtiden.

Dock så kan det vara svårt att spara ihop pengar för den här typen av resor och därför kan du via Profilkredit få hjälp till lite extra i reskassan.

Få råd till att se världens sju underverk

Ifall att du behöver lite extra hjälp till din reskassa kan Profilkredit hjälpa dig. På Profilkredit kan du låna pengar till exakt det du behöver. Behöver du lite extra pengar för att kunna uppgradera till ett femstjärnigt hotell eller för att kunna köpa flygbiljetter? Profilkredit kan erbjuda dig ett lån från 10 000 kr upp till 50 000 kr

Ansök här!